Syltade kantareller

Ja nu är det ju den där härliga hösttiden och man kan vara i skogen länge och kolla efter svamp :-)
 
Jag älskar denna tid! Man kan strosa runt själv eller hela familjen. 
Nu i helgen var min älskade man, son och mor med ut. Medan jag och min mor plockade svamp gick Jimmy och Julian runt och lyssande efter fåglar och kollade spår i skogen <3 
 
Vi fick ihop massor av "hösttrattisar" och jag har hittat ett gott recept på syltade kantareller som jag har ändrat lite i. Så här blev det!
 
 
Först hjälper jag kantarellerna släppa all vätska
  • Lägg i alla kantareller i en kastrull, koka upp och låt koka ordentligt i 4min
 
Mät sedan upp lagen. (För en glasburk) och koka tills sockret har löst upp sig
Jag fick bästa hjälpen med omrörningen av Julian <3
  • 3dl svampspad från den kokade svampen (eller lägg till vatten)
  • 1,5dl ättikspad 
  • 0,5dl socker (tar nu hellre lite vanligt socker än något konstgjort)
 
 
Därefter fördelar du kantarellerna i glasburkar och har i detta.
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk senapskorn
  • ca 1-2 cm ingefära
  • 3 kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • Strimlad lök
 
Sen häller du i den kokade svampspaden ca 3-3,5 dl /sats och låter de stå i minst ett dygn för att få bäst resultat!
Dessa kan sedan hålla sig i kylskåp upp till 1-2år :-)
 
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Bröd med morot, äpple och dinkelmjöl

Jag har kommit in i ett brödträsk :-) 
 
I perioder är det roligt att testa lite olika bröd, då alltid i lite bättre anda. Jag håller mig som vanligt ifrån vetemjölet och ersätter och testar gärna med mandelmjöl, pofiber, fiberhusk, dinkelmjöl osv.
 
Det har blivit detta goda recept ett tag nu. Denna gjorde jag alltid för några år sen och den går alltid hem :-)
 
 
Det tar ca 1,5 timme att göra detta bröd med all jäsning.  Av en deg gör jag 12 smörgåsar som jag sedan delar i två.
 
 
 
SÅ HÄR GÖR DU:
  • Värm upp 5dl vatten
  • Lös upp 25g jäst i vattnet
 
DÄREFTER HAR DU I:
  • 1 st riven morot
  • 1 st rivet äpple
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk olikolja
  • 1 msk flytande acaia honung
  • 8 dl dinkelmjöl (jag använder fullkorn)
 
Jag tycker att brödet blir bäst när degen är rätt lös inför jäsning.
 
  • Därefter låt degen stå och jäsa i 40 min
 
DÄREFTER:
  • Dela degen i 12 bitar men tryck inte ut dom för mycket på plåten.  
Jag brukar få plats med 6st bröd / plåt.
 
  • Tryck i en valnöt i varje bröd. Det är supergott när man kommer fram till nöten :-)
  • Låt de sedan ligga ytterligare 30min för jäsning.
 
IN I UGNEN:
  • Sen ska de in i mitten på ugnen 225grader i 12min.
 
Jag brukar dela bröden i två och tycker de blir alldeles lagomt mycket. 
 
De går också självklart att frysa in och sedan ta upp för att lägga i brödrosten.
Kom ihåg att lägga alla halvor åt samma håll så de inte klibbar ihop när du sedan ska kunna få isär dom när de är frysta. :-)  
 
 
Allmänt, Kost | | Kommentera |

Glutenfritt bröd

Jag kan tycka att det liksom hör till att göra bröd på helgen. Det är lite mysigt med väntandet och doften som infinner sig och sen själva intaget av ett nybakat bröd till kaffet. 


Helst ska det vara lite längdskidor på tv, tända ljus och snö utanför också. 

Jag provade iallafall ett nytt recept med havreemjöl och havregryn. Det var ingen speciell smak på det men det fick duga för denna gång. Alltid roligt att prova något nytt. 

Men min mage gillade det inte riktigt, kan ha blivit för mycket kolhydrater som bubblat till det i magen. 

Ugnen 225grader

• 50g jäst
• 6dl vatten
• 1dl solrosolja
• 2 morötter
• 1 msk flingsalt
• 4 dl havregryn
• 8 dl havremjöl
• 1/2 dl havregryn

Häll ihop vatten, honung och oljan en kastrull, ha i jästen och värmupp under omrörning. 

Riv morötter och häll i.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i vätskan.

Blanda ordentligt och låt sen stå och svälla i 45min.

Rulla sedan ut dessa kakor, kanske inte platta som jag gjorde utan mer runda som scones. 

Pensla på vatten och strö över lite havregryn och låt sen stå och jäsa i va 40min till. 

Sen i mitten av ugnen i ca 12min.

Lycka till! 


Allmänt, Kost | | Kommentera |
Upp