Mammas goda LAXPAJ
Jag fick receptet på mail.. så här såg det ut =)
Saftig laxpaj för ca 4 pers,200gr.
Pajdeg:
3 dl mjöl (jag använde dinkelmjöl)
125 gr smör
2-3 msk vatten
Blandas till en deg tryck ut den i en smörad pajform, nagga botten, sätt en remsa med al-folie runt kanten o ställ in i kylen i ca 15-30 min.
Förgrädda det därefter i ca 10 min.
Fyllning:
1 pkt djupfryst bladspenat, tinad, (jag tog ca 500g)
300 gr lax,färsk eller tinad.
4ägg
3dl mjölk (jag tog soyamjölk)
1 tsk salt
2dl riven ost
Krama ur det mesta av vattnet ur den tinade spenaten,lägg det på botten i det förgräddade pajskalet.
Skär laxen i max 3 cm stora tärningar , lägg den ovanpå spenaten.
Vispa samman ägg, mjölk ost o salt o häll det överr laxen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min, eller tills äggstanningen stannat och det hela har fått en fin färg
Kall sås:
1 dl creme fraiche
50 gr stenbitsrom
Rör under tiden pajen gräddar, ihop cr-fr o stenbitsrom.
Bjud pajen tillsammans med sallad o den kalla såsen.
Smaklig måltid. Kraaaaaaaaam, Mamma.
Tack Mikis, och din mamma! Detta ska testas snarast.