100907 Hur tuggar du maten?
Av för hastigt och för dåligt bearbetad mat i munnen leder till ofullständig matsmälning med skador på tarm, magslemhinnan och giftiga jäsningsprodukter som bildas och passerar genom tarmväggarna in i blodet.
Kan förklara varför min mage blir så bubblig och dålig ibland när jag har bråttom.. =)
Sakta börjar de övriga organen i kroppen att skadas. Detta utgör början till självförgiftning från tarmarna.
Ju mjukare buken är desto mindre tryckkänsliga och desto mindre inflammatoriska förändringar av tarmarna.
Ju hårdare buken är desto mer tryckkänsliga och desto mer inflammatoriska förändringar av tarmarna.
Orsaker som kan förvärra för kroppen:
x Man äter för fort och under stress
x Man tuggar allför lite så att saliv inte hinner porduceras i tillräcklig mängd och inte heller hinner blandas in i maten tillräckligt, så att matsmältningen kan påbörjas redan i munnen.
x Man äter för mycket per måltid eller äter för ofta (små äta)
x Man äter för sent på kvällen. (ej vid motion)
x Man äter för kaloririk föda i förhållande till det fysiskt utförda arbete.
x Levern hinner inte med att avgifta blodet som kommer från tarmarna med tarmgiftet.
Detta är riktigt intressant om du orkar fortsätta läsa!
Grunden till matsmältningsstörningar läggs redan i spädbarnsålder.
Alltför ofta ammas inte barnet utan får sin mat från nappflaska.
För att matningen inte ska ta för lång tid gör man ett eller flera stora hål i nappen så att vällingen rinner ut snabbare.
Till en början kräks barnet upp maten. Kroppen vill inte ta emot mat som inte blandas med saliv i munnen.
Med tiden mattas dock kräckningsreflexerna, men då uppstår i stället kolik och diarré - kroppen försöker på alla vis protestera mot den ofullständigt bearbetade födan.
Försvarsreflexerna avtar alltmer och så småningom kan barnet behålla maten.
I stället får spädbarnet svårt att sova, det blir nervöst och gråter mycket.
Troligtvis grundläggs här likaså det i dag så starka dispositionen för allergiska sjukdomar.
När barnet ammas suger den in mjölken från moderns bröst med tuggande rörelser. Då uppstår vakuum i munnen och saliv strömmar ut från munhålans spottkörtlar.
Genom de tuggande rörelsera som barnet suger åt sig mjölken med, blandas modersmjölken med saliven och börjar redan i munnen att smälta.
Trots att modersmjölken är den bästa tänkbara näringen för barnet duger det inte att sväljas diretkt uan ska först blandas med saliv i munnen.
Hur mycket viktigare är det då inte att den kostgjorda näringen som barnet får genom nappflaskan beatbetas med saliv i munnen!?
När banet blivit äldre har vi redan lärt det att äta fort och äta u Vilket ytterligare försämrar matsmälningen. Därav försämras oxo det allmänna häslotillsåndet. Barnet blir mottagligare mot t.ex förkylningssjukdomar.
Nästa gång.. lägg istället upp en mindre portion och ge barnet och dig tid på er att tugga ordentligt.
Hej Mikaela,
jag gillar verkligen din blogg, men blev extremt besviken då jag läste det sista inlägget... Raimo Heino är en välkänd "kvacksalvare" som inte har ett enda belägg för det han säger/skriver. Inget av det han beskriver finns bevisat, och kan tyvärr påverka folk att tro på detta vilken både är missvisande och till och med skadligt.. Jag skulle ta bort det du skrivit idag. Tack annars för en kul och intressant blogg.